Om oss



Velkommen til vår nettbutikk. Vi kan garantere deg unike håndlagde produkter.  Vi er svært opptatt av rettferdig lønn, respekt for håndverk og å holde tradisjoner og talent i live.

Alle våre kurver er laget av elefantgress i den nordlige delen av Ghana. Dette er et tradisjonelt håndverk som har blitt overført fra generasjon til generasjon. Våre vevere er mest kvinner, men også noen menn. Mennene lager de tyngste kurvene.

Yema tror på kreativitet, unikhet og glad i farger. For oss må ikke kurver alltid være grå og trist, men fargerike som gir mer liv til hjemmene våre.

Et av hovedformålene våre er å forbedre og bidra til arbeids- og levekårene til håndverkerne og deres familie i og rundt Bolgatanga. For oss er det ingenting å sammenligne med det sosiale livet knyttet til vevingen og historien til kurvene. Å se for det meste kvinner og noen menn på jobbposten deres med smil, synge, lage mat, er et bilde som har festes seg til minnene våre.

Ved å kjøpe noen av våre kurver støtter du direkte levebrødet til håndverkerne og deres lokalsamfunn, og bidrar til en bærekraftig og etisk handleopplevelse. Hvert kjøp betyr styrking og verdsettelse av tradisjonelt håndverk.


Hvordan våre kurver er lagd

Første råvaren kurvene våre er lagd av er kjærlighet, gress, farge, og lær. Gresset vokser naturlig i skogen. Tidligere var gresset veldig utbredt i nordlige Ghana, hvor kurvene lages. På grunn av klimaendringer er ikke gresset like utbredt og veverne må kjøpe det fra sørlige deler av Ghana. Når gresset høstes tas kun den øverste delen og røttene blir
værende slik at nytt gress kan vokse frem igjen. Gresset blir naturlig tørket ute solen, og hvert enkelt strå er delt vertikalt. Etter at gresset er delt vertikalt, blir hver del vridd tett. Gresset blir så samlet i bunter og farget i kokende vann. Etter fargingen blir gresset igjen tørket før de begynner med vevingen. Det tar mellom to og tre dager å lage ferdig en medium kurv. Med mer komplisert mønster vil det ta lenger tid.

Når vi kjøper våre kurver, kjøper vi de direkte fra våre vevere og sørger for å få den beste kvaliteten. Samtidig designer og tilpasser vi kurvene våre for det nordiske markedet.

Lærarbeidet

De fleste av våre autentiske kurver kommer med skinnhåndtak. Skinnhåndtakene er enten lagd av geit- eller saueskinn. Dette er også produsert lokalt og naturlig. Lærarbeidet gir en ekstra dekorasjon til kurvene.

Møte med veverne

Yema er et nytt firma som startet i mars 2024. Juni 2024 møtte jeg veverne våre i Ghana for første gang. For meg var det ikke nok å snakke om kurvene på telefon, og høre deres historie. Jeg var nysgjerrig på å kjenne deres historie, begeistret for å lytte, dele og hjelpe de promotere deres produkter, og være en del av denne familien. For meg er dette røttene og folket mitt. Når jeg møte veverne for første gang i Bolgatanga følte jeg meg hjemme, elsket og velkommen. Veverne viste meg arbeidsplassen som var under et stort tre, hvor de sitter og vever om ettermiddagen. Når jeg kom til arbeidsplassen, var det allerede en gruppe som satt og vevde der. Atmosfæren blant veverne var preget av glede, latter og kjærlighet. Denne atmosfæren tror jeg er veldig viktig for dagliglivet.

Kurvenes navn

Jeg har navngitt noen kurver fra våre hovedvevere etter noen kvinner i livet vårt og steder vi har forelsket oss i.

Hvordan ta vare på kurvene

Kurvene tar hånd om seg selv. Når den kommer i kontakt med vann bare tørk den, enten ute i solen eller med hårføner.

Hvordan forme kurven

Når du kjøper kurven online kan kurven være formet i originalformen, og noen ganger kan den komme flatpakket og du må forme den selv. Er den flatpakket dypper du eller dusjer den med kaldt vann, og deretter former du den til sin originale form. Dette tar maksimum tre minutter å gjøre. Du kan også se våre sosiale medier for å se hvordan dette kan gjøres, eller ta kontakt med oss får å få hjelp.

Takk for at du kjøper våre produkter og støtter våre vevere!